Kissing Spines er for de fleste av oss et kjent begrep, men noen lurer kanskje fortsatt på hva det egentlig er og hvilken praktisk betydning det har for hesten? Ca 39% av alle hester har Kissing Spines, noe som er en betydelig andel. Heldigvis er det bare noen som får symptomer og plager. For å få en god forståelse for hva Kissing Spines er og hvilken betydning det har for hesten er det greit å vite hvordan hestens rygg er bygd opp.

Et utvalg av hestens virvler

På det øverste bilde ser man virvlene forfra og på det nederste bilde fra siden. C6 er en nakkevirvel, T6 en brystryggvirvel og L3 en virvel fra lenderyggen.

Caudal: Mot halen
Cranial: Mot hodet
Ventral: Mot magen/brystet
Dorsal: Mot ryggen

Anatomi

Hestens rygg er delt inn i tre regioner – brystrygg, lenderygg og krysset. Hesten har 7 nakkevirvler, 18 brystryggvirvler og 6 virvler i lenderyggen. Krysset består av den bakerste virvelen i lenderyggen, sakrum og bekkenet. Sakrum, korsbeinet på norsk, består av fem sammenvokste virvler. Hestens ryggvirvler varierer i størrelse og form ut i fra hvilken del av ryggen de tilhører og oppgavene de har. Hver virvel har en kropp med tapper stikkende ut, disse fungerer som fester til muskler og ligamenter. Tappen som stikker oppover heter torntappen. Kjenner man langs midten av ryggen på hesten kan man kjenne tuppen av disse som små humper og det er disse torntappene som er av interesse når vi snakker om Kissing Spines.

Hva er kissing spines?

Kissing Spines er når torntappene, som ideelt sett skal ha et mellomrom, blir liggende inntil hverandre. Da blir det friksjon mellom tappene som kan føre til irritasjon og betennelse. Over tid vil det også dannes forkalkninger i området. Det er dette som gjør at hesten får ryggplager eller smerter, men det er viktig å huske at ikke alle hester som har Kissing Spines har symptomer på det.

Kissing Spines er mest vanlig i hestens brystrygg, altså salleiet, noe som kan forklare hvorfor veldig aktive ridehester kan få problemer. De hestene som er mest utsatte for smerter i forbindelse med Kissing Spines er fullblodshester, dressuerhester og hester med flere enn 5 ryggvirvler innvolvert. Hester som får Kissing Spines i ung alder er også mer utsatt for plager i forbindelse med dette.

Røntgenbilde som viser Kissing Spines på flere steder.

Tegning av Kissing Spines i salleiet. Fremre del av salleiet lengst til venstre i bilde og lenderyggen lengst til høyre.

Symptomer på kissing spines

 • Generelt nedsatt prestasjon.
 • Spranghesten hopper med dårligere kurve.
 • Dressurhesten klarer ikke å gå i bæring.
 • Hesten er irritert på salen.
 • Øm i ryggen.
 • Dårlig bakbeinsaktivitet.
 • Bukker og steiler når den blir ridd.
 • Sliter med å få en god ren takt i galoppen.

Symptomene på Kissing Spines er meget like symptomene hestene har ved generelle ryggsmerter, så det er nok mange som vil kjenne igjen en del av disse tegnene. Som dyrekiropraktor vil jeg se på hvordan hesten responderer på behandlingen for å bestemme om det behøves utredning av veterinær. Det veterinæren kan benytte seg av for diagnostisering er blant annet røntgen og thermografi. På bildet vil veterinæren se på avstanden mellom torntappene og hvorvidt det er tegn på betennelse eller forklakninger. Avstanden mellom torntappene kan være litt vrien å bedømme siden hestens holdning med hodet har en innvirkning på avsanden mellom torntappene. Hever hesten hode blir tonrtappene tettere og senker den hodet spres de. Derfor er det viktig at hesten har hodet i mest mulig nøytral posisjon når bildet blir tatt.

Behandling

Behandling av Kissing Spines er som oftest satt sammen av flere tiltak.

 • Endring av trening – viktig å strekke og styrke hestens rygg
 • Rehabilitering
 • Tilpasse sal
 • Trykkbølge(shockwave)
 • Mesotherapy
 • Smertestillende og muskelavslappende medisiner
 • Operasjon

Er man flink til å ta hensyn til problemet ved trening og bruk av hesten kan den fungere fint. En hobby hest vil som regel kunne fungere rimelig normalt, men en konkurranse hest vil trenge litt mer spesiell tilrettelegging. Ved å bruke mye tid på å styrke overlinjen slik at den blir så sterk og smidig som mulig vil man i de fleste tilfeller kunne få hesten mer eller mindre symptom fri. Det er bevist at riktig trening er veldig effektivt og de aller fleste hester kan fungere bra selvom de har Kissing Spines.