Huggormbitt er noe vi dyreiere bør være forberedt på når vårsolen titter frem. Personlig vet jeg litt for lite om det og selv om det er utenfor mitt fagfelt er det viktig at jeg kan klare å gjenkjenne det og veilede dere eiere til hva dere bør gjøre hvis uhellet er ute.

Huggorm er den eneste slangen vi har i Norge som er giftig og dens gift består av flere giftstoffer. I følge NMBUs (Norges miljø- og biovitenskapelig universitet) informasjonshefte om huggormbitt kan denne giften ødelegge røde blodlegemer, blodåreveggen, gi lokale blodproppdannelser og virke nedbrytende på bindevev og muskulatur. Kommer giften ut i blodet kan den også gi kraftig blodtrykksfall og generell forgiftning. Det som er viktig å vite da er hvilke symptomer dyret vil vise.

Symptomer hund

 • Smerte
 • Hevelse
 • To stikkmerker
 • Hunden blir fjern
 • Pesing
 • Bleke munnslimhinner
 • Hjertebank
 • Blodig urin
 • Kollaps
 • Oppkast og Diaré
 • Halthet

Symptomer katt

 • Smerte
 • Hevelse
 • Slapphet
 • Oppkast og diaré
 • Rask og svak puls
 • Pesing
 • Halthet
 • To stikkmerker

Symptomer hest

 • Smerte
 • Hevelse
 • Halthet
 • Pustebesvær – ved store hevelser i muleregion
 • To stikksår

Hva kan man gjøre selv?

 • Hold dyret i ro, giften spres raskere hvis blodsirkulasjonen øker.
 • La såret være i fred.
 • Ta med dyret til veterinæren omgående!

Selv om det i de aller fleste tilfeller går bra ved huggormbitt, kan det være dødelig for hund og katt. Bruk av såkalte huggormkapsler med kortison er i dag frarådet hvis ikke det er i samsvar med veterinær. Hvor alvorlig forgiftningen er avhenger av hvor dyret blir bitt og hvor mye gift det får i seg. Smådyr viser ofte alvorligere symptomer enn store fordi mengden gift per kilo kroppsvekt blir større. Ofte kan bitt fra huggorm skje uten at den sprøyter inn gift, men dette er opp til en veterinær å vurdere. Derfor er oppgaven til oss ikke-veterinærer ganske enkel – få dyret så raskt som mulig undersøkt av veterinær. Dette er spesielt viktig for mindre dyr.

For mer informasjon se Evidensia Dyrehelse sitt hefte “Om hoggormbitt på hund og katt” her.