I fjor ble det utført et studie på hvordan lang og dyp rideform påvirket hesten, både mentalt og fysisk. Det ble gjort flere interessante funn, blant annet at lang og dyp rideform gir en positiv mental tilstand og har en løsgjørende effekt på hesten. Det ble funnet økt steglengde i trav og en lavere smerterespons på mekanisk trykk mot forskjellige ømme muskelpunkter. En god kjemi mellom hest og rytter gav også et bedre utgangspunkt for læring siden hesten ble vesentlig mer avslappet. Hesten er veldig følsom for rytterens positive og negative tanker. Eventuelle små spenninger hos rytteren videreføres lett til hesten. Ved å prøve og tenke mer positivt under treningen av sin hest kan man dermed få mer ut av treningen.

Foto: Trine Melinda Vollan Fjellstad.

Hvordan benytte seg av lang og dyp i hverdagen?

  • Hest i rehabilitering – 30 minutter tre ganger i uka.
  • Vedlikehold og forebygging av en frisk hest – 30 minutter en gang i uka, samt kortere perioder ved oppvarming og uttøying etter tradisjonell trening.

Det er viktig at man benytter seg av forskjellige høyder på formen, men målet er at hesten skal bli sterk nok til å bære seg selv ved en hodehøyde under framknærne.

Ønsker dere å lese mer om studiet har sportshest.no skrevet en utfyllende artikkel som dere finner her.