Karperygg hos hest og hund – hva er det og hva kommer det av?

Bildet er tatt av min kollega Dyrekiropraktor Harriet Havnegjerde. Det viser en hund med en funksjonell økt kyfose/karperygg som har respondert godt på kiropraktorbehandling. Bildene er tatt med 20 min mellomrom.
Karperygg, også kalt økt kyfose, er en forandring i overlinjen hos hesten eller hunden. Hos hest ser man det oftest i lenden, mens hos hunden kan man ofte se det både i midtre og bakre del av ryggen. Graden av karperygg kan variere fra godt synlig til nesten ikke synlig i det hele tatt.
Noen hundeeiere kommer med hunden sin for en sjekk fordi de har fått en kommentar på en utstilling uten at de foreløpig har merket noen form for endring hos hunden. Hos hestene er det heller ikke bestandig eier har tenkt over kurveforandringen før det blir nevnt.
Er karperyggen medfødt eller kommet som følge av en endring?
Man kan ha en funksjonell eller en strukturell økt kyfose. Hvis den er strukturell er den ofte medfødt og det er begrenset hva man kan få gjort med den. Da kommer den ofte av utformingen av ryggvirvlene. Er den funksjonell har den oppstått av en endring som har skjedd hos hesten eller hunden. Enten smerter som har oppstått eller stramhet i muskler eller ledd som gir dem en holdningsendring.
Årsaker til karperygg hos hund
- Smerter, både lokalt i rygg og endring i holdning pga avlastning for andre smerter
- Rask vekst
- Overbelastning
- Stram muskulatur, spesielt hofteleddsbøyeren (iliopsoas)
- Stivhet i leddene i ryggen
- Lange torntapper (den delen av ryggvirvlene som stikker opp som vi kan kjenne)
Årsaker til karperygg hos hest
- Smerter, spesielt magesmerter
- Vekst
- Endring i treningsbelastning
- Stramhet i muskulaturen, spesielt hoftelddsbøyeren (iliopsoas)
- Stivhet og smerter i leddene i ryggen (facettleddene)
- Ekstra lange torntapper (den delen av ryggvirvelen som stikker opp)
En karperygg trenger ikke å være noe alvorlig, men en sjekk hos din veterinær eller dyrekiropraktor er å anbefale hvis hunden eller hesten din får en endring i overlinjen. Da kan man sette i gang nødvendige tiltak for å få tilbake den normale formen og funksjonen i dyrets overlinje. Lurer du på noe i forbindelse med dette eller du har noen andre spørsmål er det bare å ta kontakt eller bestille time.